Salibandyura ulkomailla

Vaikka Suomen miesten salibandyn pääsarja on Ruotsin sarjan jälkeen maailman tasokkain salibandyn pääsarja, yhä useampi suomalaispelaaja valitsee luoda uraa ulkomailla ympäri Eurooppaa. Tällaista ratkaisua tuskin tehdään taloudellisista syistä, sillä pohjoismaiden ulkopuolella salibandy on ainakin vielä urheilulajien melko tuntematon suuruus. Yhtenä motiivina suomalaisten salibandytähtien pelaamiselle ulkomailla on mahdollisuus nähdä maailmaa niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella. Ruotsin, Sveitsin ja Tsekin lisäksi myös Saksaan on suunnannut lukuisia suomalaispelaajia viime vuosien aikana.

Ammattilaisuus ulkomailla

Kuten aiemmin todettu, ammattilaisstatuksen saavuttaminen salibandyssa on todellinen harvinaisuus jopa Suomessa. Vain huippunimet voivat saavuttaa Suomessa salibandya pelaamalla sellaisen palkan, jonka turvin pelaaja voi keskittyä täyspainoisesti salibandyn pelaamiseen ja harjoitteluun. Suomen pääsarjatasolla pelaavat pelaajat ovat hyvin usein opiskelijoita, jotka yhdistävät opintonsa ja salibandyn pelaamisen.

Mikäli mielii salibandyn ammattilaiseksi, on pelaajalla vaihtoehdot melko vähissä. Nykyään salibandyammattilaisuus on mahdollista lähinnä vain Ruotsissa, jossa salibandyotteluiden yleisömäärät ovat korkeita jopa Suomen tilanteeseen verrattuna. Ruotsissa suuri yleisömäärä ja sitä kautta pääsylipuista muodostuvat tulot mahdollistavat Suomen palkkatasoa korkeammat palkat pelaajille. Pääsylipuista maksavat katsojat ovat olleet ja ovat edelleen merkittävässä roolissa salibandyn kehittymisessä amatöörilajista ammattiurheiluksi.

Joissain harvoissa tapauksissa ammattilaisstatuksen voi saavuttaa myös Sveitsin pääsarjassa.

Mitä ammattilaisuusstatuksen saavuttaminen vaatii pelaajalta?

Jos urheilija haluaa tosissaan saavuttaa urallaan pisteen, jossa hän voi elättää itsensä pelaamalla salibandya, on lajille omistauduttava lähes täydellisesti. Usein tämä omistautuminen tapahtuu jo hyvin nuorella iällä. Pelaajan on kehitettävä itseään jatkuvasti saavuttaakseen tähtistatuksen, joka on iso askel kohti rahakkaita sopimuksia.

Jotta pelaajan tie voi edetä siihen pisteeseen, vaaditaan salibandyn kaltaisessa, maailmalla melko marginaalisessa lajissa oma-aloitteellisuutta. Pelaajan kannattaa itse kartoittaa mahdollisuuksia maailmalla ja verrata niitä omiin kykyihinsä urheilijana. Jos pelaaja uskoo omiin mahdollisuuksiinsa menestyä ammattilaiskentillä, sillä voi päästä jo hyvin pitkälle.

Maajoukkue ja ammattilaisuus

Vaikka kutsu salibandyn maajoukkueeseen on monelle pelaajalle suuri kunnia, Suomen maajoukkue ei maksa palkkaa pelaajilleen. Palkka tuskin olisi muutenkaan ensisijainen motiivi pelata maajoukkueessa. Esiintyminen ja menestyminen maajoukkuepaidassa tuo kuitenkin kunnian lisäksi pelaajalle näkyvyyttä, joka voi auttaa pelaajan urakehityksessä avaten uusia ovia uralla.