Mitä vaatii pelaaminen salibandymaailman huipulla?

Salibandy on etenkin pohjoismaissa erittäin suosittu sisätiloissa pelattava pallopeli. Se on harrastajamäärältään Suomen suosituin pallopeli jalkapallon jälkeen. Pelinä salibandy on melko yksinkertainen, eikä vaadi pelaajalta tai harrastajalta kovinkaan suurta taloudellista satsausta varusteisiin, vaikka kalleimmillaan salibandymailakin voi maksaa reilusti yli sata euroa. Harrastelija pääsee kuitenkin alkuun huomattavasti edullisemmala kalustolla.

Vaikka salibandy on vauhdikas ja viihdyttävä urheilulaji, se nauttii valtavaa suosiota lähinnä vain Suomessa ja lajin oletetussa keksijämaassa Ruotsissa. Tästä kertoo myös salibandyn maailmanmestaruuskilpailut, joissa lähes poikkeuksetta loppuottelussa kohtaavat nämä pohjoismaiset salibandyjättiläiset. Tämä tilanne saattaa kuitenkin olla muuttumassa lähitulevaisuudessa, sillä esimerkiksi Sveitsissä salibandy kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Myös Tsekki on mahdollisesti suuri nimi salibandyn tulevaisuudessa.

Pelaajana Suomen salibandyhuipulla

Terävimmällä salibandyhuipulla pelaaminen vie urheilijan vuodesta merkittävän suuren osan. Päivätyön ja huippu-urheiun yhdistäminen on vaativaa, eikä ajankäytön tarkkaa suunnittelua voi väheksyä. Vaikka salibandy on hurjasti nousevassa suosiossa harrastajamäärissä, Suomen pääsarjatasoilla pelaavista miehistä ja naisista suurin osa joutuu kuitenkin hankkimaan elantonsa muualta. Huippu-urheilu, lepo ja työelämä on haastava yhdistelmä. Tästä on helppoa päätellä, että salibandya tosissaan pelaavat pelaajat pelaavat rakkaudesta lajiin.

Yllä kuvattu yhtälö vaatii vahvaa omistautumista lajille sekä kovaa motivaatiota harjoitteluun. Osa Suomen miesten pääsarjassa pelaavista pelaajista saa pientä palkkaa pelaamisesta, mutta useimmille pelaajille työssäkäyminen on välttämättömyys. Kotimaisen pääsarjan lisäksi suomalaisella pelaajalla on mahdollisuus pelata myös ulkomaalaisissa sarjoissa, kuten maailman tasokkaimpana pidetyssä Ruotsin pääsarjassa. Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa pelaajan on mahdollista elättää itsensä salibandylla. Suomen salibandypiirien iloksi kehityssuunta näyttää Suomessakin olevan Ruotsin mallin suuntaan.

Onko ammattimainen salibandy turvallista?

Huipulla pelaaminen ja siellä pysyminen vaatii pelaajalta hyvää fyysistä kuntoa, etenkin kun kevyt fyysinen kontakti kuuluu lajiin vahvasti. Pystyäkseen välttämään loukkaantumisia pelaajan on oltava fyysisesti hyvässä kunnossa, joka on useimmiten kovan työn ja harjoittelun tulosta. Kenttäpelaajan pelivarusteisiin kuuluvat kengät, pitkävartiset sukat, shortsit ja edustamansa joukkueen pelipaita. Näistä varusteista ei juurikaan ole suojaa kontaktitilanteissa. Silmävammojen estämiseksi jotkut pelaajat käyttävät suojalaseja pelatessaan. Yleisesti salibandyä voidaan kuitenkin pitää melko turvallisena lajivaihtoehtona, sillä esimerkiksi jääkiekkoon verrattuna fyysinen kontakti on melko vähäistä ja huomattavasti kevyempää.