Kehity salibandypelaajana

Salibandyn suosio kasvaa vuodesta toiseen ja Suomessa eri tasoisia harrastajia on arviolta jo 400 000 eli 7 % väestöstä. Salibandyyn on helppo lähteä mukaan, sillä säännöt opitaan jo peruskoulussa liikuntatunnilla ja harrastusta jatketaan usein kaveriporukalla tai työelämässä yritysten amatööriliigoissa tai kavereiden kanssa hauskaa pitäen. Suuri määrä pelaajia tarkoittaa toisaalta kovatasoista peliä jo amatööriliigoista alkaen. Pelasitpa sitten huviksesi tai kortteliliigan mestaruus mielessä, omia taitojaan voi kehittää järjestelmällisesti parantamalla fyysistä suorituskykyä, tekniikkaa tai pelitaktiikkaa joukkuetovereiden kanssa. Oheen on koottu tärkeimmät vinkit kehittymiseen salibandypelaajana.

Ota mallia ammattilaisilta

Nopeimmin pääset jyvälle salibandyn hienouksista seuraamalla ammattilaisten ja itseäsi parempien pelaajien pelaamista. Nykyään monia otteluita voi seurata joko televisiosta tai netistä, jos ei lähde itse paikan päälle. Huippupelaajien tekniikan opiskelun ohella hyödyllisintä antia amatöörinä ovat pelitapahtumien analysointi jälkikäteen videoita katselemalla. Ammattilaispelaajan tekemät valinnat kiperissä tilanteissa, kuten syöttöä harkitessa tai maalipaikkaa etsiessä, voivat antaa täysin uusia näkökulmia omaan pelaamiseen ja antaa samalla rohkeutta yrittää uutta seuraavassa pelissä.

Tunne omat vahvuutesi

Salibandyn pelaaminen on mielekkäintä, kun omat taidot pääsevät vaivattomasti esiin. Pelipaikan tulisi löytyä luonnostaan omien kykyjen, ketteryyden ja kehonrakenteen mukaan. Keskikenttä on pelipaikoista kaikkein fyysisin ja vaatii voimaa, ketteryyttä ja hyvää hahmotuskykyä pelitilanteissa. Pakit siivoavat maalin edustaa, mutta hyvä puolustaja uskaltaa lähteä myös vastaiskuun itsenäisesti, jos siihen avautuu tilaisuus. Salibandyn maalivahdilta vaaditaan puolestaan nopeita reaktioita ja psyykkistä vahvuutta kestämään tappioputket.

Näin kehityt salibandyn pelaajana

Kuten muissakin urheilulajeissa, tiivis harjoittelu takaa varmimmin kehittymisen. Salibandyssa toistolla on suuri merkitys, esimerkiksi laukausten tarkkuutta ja kovuutta hioessa. Huippupelaajia yhdistää tekninen taituruus ja kurinalainen treenaaminen sekä kentällä että kuntosalilla. Itseään ei kuitenkaan kannata ajaa piippuun. Salibandy on fyysisesti yllättävän raskas laji, joten palautumiselle on syytä antaa aikaa ja tuntea omat rajansa. Harrastaja pärjää itse laaditulla harjoitteluohjelmalla pitkälle, kunhan treenaaminen on vain säännöllistä. Ammattipelaajat tekevät treeniohjelmat valmentajien ja asiantuntijoiden kanssa. Harjoitteluun saa parhaiten motivaatiota, jos sitä tekee samanhenkisen porukan kanssa ja asettaa itselle ja treeniporukalle yhteisesti realistiset tavoitteet.