Parhaat salibandyjoukkueet

Suomi on salibandyn kärkimaita, mutta menestys ei ole sattumaa. Kolme vuosikymmentä kovaa työtä usean huippuseuran voimin on varmistanut uusien kykyjen nousun kentille sekä lajin suosion kasvun nykyisiin mittasuhteisiin. Tässä on esittelyssä Suomen parhaat salibandyjoukkueet.

Kansainvälisestikin Suomen parhaat seurat löytyvät Tampereelta (Classic), Helsingistä (HIFK ja SSV), sekä Espoosta (Esport Oilers). Tampereen ja Helsingin kaikki kolme joukkuetta ovat napanneet maailman parhaan seurajoukkueen tittelin. Viimeisimpänä Classic, joka peittosi Ruotsin mestarin Storvretan vuonna 2019 murskaluvuin. HIFKin titteli on vastaavasti kaudelta 2000–2001 ja SSV on pokannut sen kahdesti kausina 2009–2010 ja 2011–2012. Ohessa nämä joukkueet lyhyesti esittelyssä.

Classic (Tampere)

SC Classic on toiminut 30 vuotta (vuodesta 1990) ja sitä pidetään tällä hetkellä maailman ylivoimaisesti parhaana salibandyjoukkueena. Seura voitti ensimmäinen Suomen salibandyliigan mestaruutensa 2016 ja on uusinut voiton jo neljänä perättäisenä vuotena. Eurocupin kulta tuli vuonna 2019, jonka lisäksi tilillä on kaksi hopeaa ja yksi pronssi aiemmilta vuosilta. Classicin toiminta perustuu ruohonjuuritasolla pitkälti vapaaehtoistyöhön ja se on kokonsa puolesta kärkikymmenikössä. Seuralla on salibandyliigan pääjoukkueen lisäksi useita muita seuroja alemmissa liigoissa ja junioritasolla.

EräViikingit / SSV (Helsinki)

SalibandySeura Viikingit (SSV) on kotimaan menestynein joukkue, joka on voittanut Suomen mestaruuden 11 kertaa. Se perustettiin lajin syntymisen aikoihin vuonna 1986. SSV on erityisen ansioitunut nuorisotyöstään ja ilman seuran työpanosta 90-luvulla, Suomi ei olisi noussut nykyisenkaltaiseksi salibandyn huippumaaksi. SSV:n toiminta lakkautettiin entisessä muodossaan vuonna 2017 ja jatkuu nykyään EräViikingit-seurassa.

HIFK Salibandy (Helsinki)

HIFK Salibandyn miehet voittivat ensimmäisenä suomalaisjoukkueena Euroopan cupin. Suomen mestaruuksia sillä on yksi vuodelta 2000 ja naisten joukkueella vastaavasti kaksi vuosilta 2000 ja 2002. HIFKin huippuvuodet ajoittuvat vuosituhannen vaihteeseen. Sittemmin se on pudonnut kakkosdivisioonaan. HIFK poimi kuitenkin useamman mitalin Euroopan cupista vuosituhannen vaihteessa ja näin omalta osaltaan siivitti Suomen kehittymissä salibandymaana.

Esport Oilers (Espoo)

Vuonna 1990 perustettu Espoon Oilers on siitä erikoinen joukkue, että se tekee nimensä mukaisesti esport-yhteisöjen kanssa yhteistyötä. Sillä on myös eniten lisenssipelaajia Suomen salibandyseuroista. Pääliigan lisäksi kakkosdivisioonassa Espoota edustaa sekä miesten että naisten joukkue.