Salibandyottelu on täynnä jännitystä

Salibandyottelu on 60 minuuttia vauhtia ja nopeita tilanteita

Salibandya kutsutaan usein jääkiekon pikkuveljeksi, sillä molempia lajeja pelataan mailoilla, jonka lisäksi kummallakin joukkueella on kentällä kerrallaan viisi pelaajaa eli kolme hyökkääjää ja kaksi puolustajaa. Salibandyottelu kostuu kolmesta kahdenkymmenen minuutin mittaisesta erästä, joiden väissä on 12 minuutin tauko. Alemmissa- ja lasten sarjoissa saatetaan kuitenkin pelata otteluita, joiden kesto on vain 2 x 15 minuuttia. Erätaukojen mitat eivät ole myöskään kiveen kirjoitettuja, vaan niiden kestoon on mahdollista vaikuttaa sarjatason mukaan. Jokaisen erän jälkeen joukkueet vaihtavat aina puolia. Yksi asia kuitenkin pitää; jokainen ottelu aloitetaan aina keskeltä kenttää kiistapallolla.

Sarjanjärjestäjä määrittelee usein sen, onko peliaika juokseva. Tässä tapauksessa ajanotto keskeytyy vain esimerkiksi maalin, jäähyn, rangaistuslyönnin tai aikalisän vuoksi. Muut keskeytykset voivat johtua siitä, että kaukalo siirtyy pois paikaltaan, maila rikkoutuu tai pelaaja loukkaantuu. Salibandyottelussa aikalisät käytetään poikkeuksetta aina, ja kukin joukkue on oikeutettu yhteen aikalisään. Tämä antaa arvokasta palautumisaikaa pelaajille samalla kun valmentajalle tarjoutuu mahdollisuus korjata pelistrategioita ja antaa pelineuvoja joukkueelle. Jos joukkueet ovat kolmannen erän lopussa tasatilanteessa, pelataan jatkoaika, joka on kestoltaan 10 minuuttia. Se voi tosin keskeytyä, mikäli jompikumpi joukkueista tekee niin kutsutun kultaisen maalin.

Katsojille peli on suurta viihdettä

Katsojille salibandy on lajin vauhdikkuuden vuoksi erittäin palkitsevaa, jonka lisäksi myös erikoistilanteet lisäävät jännitystä. Mikäli jatkoaika päättyy maalittomana, pelataan rangaistuslyöntikilpailu, jossa molemmat joukkueet saavat lyödä viisi rangaistuslaukausta. Laukaukset on suoritettava niin, että jokaisen lyönnin vetäjänä tulee olla uusi pelaaja. Rangaistuslaukauskilpailun aloittaja arvotaan, jonka jälkeen laukaukset lyödään vuorotellen. Rangaistuslyönnin aikana taaksepäin liikkuminen on kiellettyä. Jos vastapuolen maalivahti ehtii koskea palloon, ei laukauksen ampuja saa enää koskea palloon uudestaan. Viidennen laukauksen jälkeen kilpailua jatketaan laukaus per joukkue siihen saakka, kunnes voittaja on selvillä.

Pelitilanteita rikastavat erilaiset rangaistukset ja kiistapallot. Pelissä tuomitaan myös esimerkiksi eteenpäin lyöntejä, jotka tarjoavat oivallisia maalipaikkoja. Pelaaja voidaan tuomita rikkeistä myös 2 tai 5 minuutin mittaiselle jäähylle, jolloin toiselle joukkueelle tarjoutuu ylivoimatilanne.